Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

SIBERIAS HISTORY

Η Σιβηρία (ρωσ. Сибирь) είναι γεωγραφική και ιστορική περιοχή της Ρωσίας. Βρίσκεται στη βόρεια Ασία και εκτείνεται από τα Ουράλια Όρη έως το Βλαδιβοστόκ στον Ειρηνικό. Έχει έκταση 12.765.000 περίπου τετ. χλμ. και συνορεύει Ν. με τη Μαντζουρία, τη Μογγολία και το Καζακστάν, Δ. με τα Ουράλια όρη και Β και Α. βρέχεται από το Βόρειο Παγωμένο ωκεανό και τον Ειρηνικό αντίστοιχα.
Διοικητικά, το έδαφος της Σιβηρίας μοιράζεται σε τρία Ομοσπονδιακά Διαμερίσματα:
  • Ουραλικό, με πρωτεύουσα το Αικατερίνενμπουργκ.
  • Σιβηρικό, με πρωτεύουσα το Νοβοσιμπίρσκ.
  • Άπω Ανατολικό, με πρωτεύουσα το Χαμπάροβσκ. Με ιστορικούς όρους, ολόκληρο το διαμέρισμα θεωρείται σιβηρικό έδαφος. Με αυστηρά γεωγραφικούς, τμήμα της Σιβηρίας θεωρείται μόνο η Δημοκρατία των Σαχά.

Γεωγραφία

Η ψυχρότητα των χειμώνων στη Σιβηρία είναι χαρακτηριστική. Ο παγετός στα Ν. διαρκεί περίπου 140 ημέρες κάθε χρόνο και στα Β. πάνω από 260 ημέρες. Τα ποτάμια στα Ν. παγώνουν 6 μήνες το χρόνο, ενώ στα Β. περισσότερο από 8 μήνες. Η Σιβηρία καλύπτεται κατά 40% από μεγάλα δάση κωνοφόρων δέντρων. Σε αφθονία βρίσκονται τα έλατα, οι σημύδες, λεύκες, βρύα κ.ά..
Εδώ βρίσκονται τα ζώα που προσφέρουν τα πολύτιμα δέρματα, όπως η αλεπού, ο τάρανδος, ο σκίουρος, ο λαγός, ο λύκος, η αρκούδα κ.ά. Αφθονία ψαριών συναντάμε επίσης στους ποταμούς της Σιβηρίας που οι σπουδαιότεροι είναι: ο Ομπ, ο Γενισέι, ο Λένας, ο Ιντιγκίρκα και ο Κολύμα, που εκβάλλουν στον Παγωμένο ωκεανό. Σπουδαιότερος ποταμός που εκβάλλει στον Ειρηνικό είναι ο Αμούρ. Η Σιβηρία έχει πολυάριθμες λίμνες. H πιο σπουδαία είναι η Βαϊκάλη, που θεωρείται η πιο βαθιά λίμνη του κόσμου.

Οικονομία

Η οικονομία της Σιβηρίας στηρίζεται κυρίως στη γεωργία (παράγονται δημητριακά, λινάρι, ζαχαρότευτλα, φρούτα, καπνός κ.ά.), στην κτηνοτροφία και στην εκμετάλλευση του υπεδάφους (γαιάνθρακες, πετρέλαιο, ψευδάργυρος, νικέλιο, βωξίτης, διαμάντια κ.ά.) και των δασών. Υπάρχει αναπτυγμένη βιομηχανία στη σιδηρουργία, μεταλλουργία, στα χημικά προϊόντα, στην κονσερβοποιία, στα είδη διατροφής, στην ξυλεία κ.ά. Οι μεγαλύτερες πόλεις βρίσκονται συνήθως παράλληλα τις σιδηροδρομικής γραμμής του Υπερσιβηρικού Σιδηροδρόμου.

Σύνορα και γεωγραφική θέση

Ο όρος "Σιβηρία" έχει μακρά ιστορία. Η έννοιά του έχει σταδιακά μεταβληθεί κατά τη διάρκεια των ηλικιών. Ιστορικά, η Σιβηρία ήταν ορίζεται ως το σύνολο τμήμα της Ρωσίας, στα ανατολικά της οροσειράς των Ουραλίων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσικής Απω Ανατολή. Σύμφωνα με τον ορισμό, τη Σιβηρία επεκτάθηκε ανατολικά από τα Ουράλια όρη μέχρι την ακτή του Ειρηνικού, καθώς και νότια από τον Αρκτικό Ωκεανό έως τα σύνορα της Ρωσίας στην Κεντρική Ασία και τα εθνικά σύνορα των δύο Μογγολία (η οποία περιλάμβανε Τούβα) και την Κίνα[εκκρεμεί παραπομπή].
Σοβιετικής εποχής πηγές (Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια κ.ά.) και τις σύγχρονες ρωσικές[εκκρεμεί παραπομπή] ορίζουν συνήθως Σιβηρία ως μια περιοχή που εκτείνεται ανατολικά από τα Ουράλια Όρη της λεκάνης μεταξύ του Ειρηνικού και της Αρκτικής λεκανών απορροής, καθώς και νότια από τον Αρκτικό Ωκεανό έως λόφους του βόρειο-κεντρικό Καζακστάν και των εθνικών συνόρων των δύο Μογγολία και την Κίνα. Με τον ορισμό αυτό, στη Σιβηρία περιλαμβάνει τα ομοσπονδιακά θέματα της Σιβηρίας ομοσπονδιακή περιφέρεια, καθώς και μερικά από τα Ουράλια Federal District, καθώς και Σακά (Γιακουτία) Δημοκρατία, η οποία αποτελεί τμήμα της Άπω Ανατολής Ομοσπονδιακή Περιφέρεια. Γεωγραφικά, ο ορισμός αυτός περιλαμβάνει υποδιαιρέσεις των πολλών άλλων θεμάτων Ουράλια και απωανατολικές ομοσπονδιακές περιοχές, αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται διοικητικά. Ο ορισμός αυτός αποκλείει τα διαμερίσματα του Σβερντλόβσκ (Sverdlovsk Oblast) και του Τσελιάμπινσκ (Chelyabinsk Oblast), τα οποία περιλαμβάνονται σε ευρύτερους ορισμούς της Σιβηρίας.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΙΒΗΡΙΑΣ


Τίγρης Σιβηρίας

Ιγκλου

Πεδιάδα

Χάρτης Σιβηρίας

Χάσκι Σιβηρίας

Σημαία Σιβηρίας






























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου